When a BRAND is born!

Vil du høre hvordan et av Norges sterkeste merkevarer ble født?

NORTURA – Norges største merkevarehus innen kjøtt- og eggprodukter så dagens lys i november 2006. Næringsmiddelkonsernet er et resultat av en fusjon mellom samvirkeforetakene Gilde Norsk Kjøtt og Prior Norge.

Men hvordan kom selskapsnavnet NORTURA til verden?

Strategi- og posisjoneringsselskapet MarkUp Consulting AS, med Bjørn Petter Ulvær i spissen fikk oppdraget med å utvikle en god strategi for fusjonen Gilde/Prior i begynnelsen av år 2006, og ønsket dermed å samarbeide med NameAbrand når det gjaldt utvikling av det endelige navnet.

Begge selskapenes kjerneverdier ble ønsket avspeilet i det nye navnet, og det var mange av dem;

Gildes verdier:

•         Driftig – Være målbevisst og effektiv

•         Nyskapende – Finne nye løsninger, driftsformer og produkter

•         Pålitelig – Levere det vi lover og produsere trygge produkter

•         Omtenksom – Omtanke for dyr og mennesker

Priors verdier:

•         Gjennom ekte interesse, entusiasme, ydmykhet og ærlighet skal vi fortsette å gi den norske forbruker matglede!

•         Prior skal være anerkjent som Norges beste og mest tillitsvekkende leverandør av spennende, gode og trygge produkter

•         Prior skal ha riktig kvalitet i hele sin virksomhet. Prior skal sikre mattrygghet og stabil kvalitet gjennom opplæring, godkjenning, sertifisering og systematisk måling

Navnet skulle naturligvis ha eget .no-domene, og i tillegg være tilgjengelig og registrerbart i Norges Varemerkeregister i flere varemerkeklasser. Disse omfatter næringsmidler, bevertning, farmasøytiske og veterinære preparater og det å tilbringe mat og drikke blant annet. Totalt hele seks varemerkeklasser. Ettersom navnet skulle varemerkeregistreres som ordmerke var det viktig at det ikke var direkte beskrivende eller kvalitetsangivende, ref varemerkejuridisk lov. NameAbrands oppgave var dermed å utvikle navn som indikerte en eller flere av de gitte kjerneverdier, i stedet for å si dem direkte.

Det er ikke få forutsetninger som legges til grunn når et så «viktig» navn skal utvikles. I tillegg til det juridiske ønsket man at navnet bør være lett å uttale på det norske språk, men også gjerne et navn som kan uttales internasjonalt. Man var åpne for konstruerte navn, så lenge disse er relevante meningsbærende og er enkle å bruke i det norske marked. Navnet skal kunne framstå både alene og med profiltekst.

Ingen lett oppgave, vil man tenke, - og det var det heller ikke. Men spennende, utfordrende og givende!

Når forutsetningene er lagt, - starter den kreative prosessen; der flere hundre navn ble utviklet på bakgrunn av verdiene. De ansatte i selskapene kom også med egne forslag, som ble vurdert på samme måte som navnene fra NameAbrand og MarkUp Consulting.

Kontrollfasen, og utvelgelsen følger deretter. De utvalgte navnene må være ledige i følgende registre:

·         Varemerkeregistret i Norge

·         Domeneregistret i .no

·         Firmaregistret i Norge

·         Etternavnregistret i Norge

·         Språkkontroll – engelsk – intet negativt

·         Generell registrerbarhet som ordmerke i relevante klasser

·         Google-søk

OG naturligvis må navnforslagene inneha en historie, - en bakgrunn, og være særpregede nok til at de kan registreres som varemerke (ikke være beskrivende).

Temmelig mye å forholde seg til, og i tillegg er det viktig at man holder «tunga rett i munnen» rent juridisk.

Kontroller ble nøye gjennomført, og vi satt igjen med 10 navn som innfridde de fleste forutsetninger nedfelt av Gilde/Prior og MarkUp Consulting; registrerbare navn, som hadde en historie.

I tillegg vurderte vi også hele ni navn som selskapene selv hadde foreslått, - så listen for vurdering ble lang. 19 navn skulle rangeres og vurderes.

I presentasjonsmøtet var de fleste innen markedavdelingene fra både Gilde og Prior samlet, og spenneningen var stor.

De første navnforslagene som fikk lavest «rating» var de som var direkte beskrivende som «Norsk Bondekost», «Norsk Matglede» og «Norske Bord». Denne type navn får man ikke ene-eierskap til, og kan dermed ikke varemerkeregistreres som ordmerke.

Deretter ble de «indikerende» navnene «ratet» og flere kom godt ut. De tre med høyest score var Grender, Nortura og Gastron. Alle disse hadde en god historie i bunnen. Grender som viser til klassisk gårdsdrift som frembringer mat av høy kvalitet og etter gode tradisjoner. Gastron som er inspirert av «gastronomi»; læren om mat, smak og matglede.

Og så var det Nortura, da;

Nortura er et konstruert navn som bygger på Norge (i forstavelsen NOR), og det engelske ordet ”nurture” som betyr ”næring”, ”føde”,  ”pleie”, ”drive frem”, ”ernære”, ”oppdragelse”, ”oppfostring”, ”miljøpåvirkning”, ”miljøfaktor”, og ”omgås med”. Samtidig hører vi ordet «culture» i navnet, noe som viser til norsk matkultur og tradisjoner. Navnet kan også oppfattes som en abstraksjon av ordet ”natur” , eller «nature» på engelsk. Det velklingende navnet Nortura går rett til kjernen av selskapets virksomhetsområde med sine klare assosiasjoner til mat, næring og sunnhet, og er et godt navn å bygge en historie på. Endelsen  ”-tura” kan også vise til ordet ”future”, altså ”fremtid”, noe som kan være positivt i forhold til selskapets nye konstellasjon og fremtid. Navnet ligger godt i munnen, er lett å huske og uttale, både på norsk og internasjonalt.

Og DERMED var navnet NORTURA født, varemerkeregistrert både nasjonalt og internasjonalt, - og bygget videre av dyktige merkevarebyggere og strateger.

0
Feed

Skriv en kommentar